Ateljé Belle Epoque

Ateljé Belle Epoque

I huvudet på en sömmerska...

Denna blogg kommer att innehålla tankar, ideér, egenhändigt tagna bilder och information om det framåtskridande arbetet i att skapa ett företag på nätet. Min affärsidé har under två års tid långsamt tagit form och är nu i begynnelsen att bli verklighet. Tanken är en syateljé på nätet, där man kan beställa den klänning, plagg man drömmer om.
Den hemsida som är under arbete kommer att visa klänningar av egen design, samt återskapade klänningar från en svunnen tid.
La belle epoque..denna fantasifulla epok..då kläderna sprudlade av fantasi och av kreativ skaparlust. Ni som delar min passion för vackra kläder kommer att få följa mitt arbete i att återskapa dessa klänningar i modern tid.
Jag hoppas min lilla blogg kommer att ge er som följer den mycket nöje.
Välkommen till mig!

Lugnet efter en hektiskt vecka...

Sömnad/designPosted by Susanne Sun, June 02, 2013 14:14:29
Veckan som varit har minst sagt varit hektisk. Bal- och brudklänningar att färdigställa inför student och bröllop. Jag fick ta en semestervecka på mitt ordinarie arbete för att hinna med detta på ett bra vis.

Idag är det söndag..och den näst sista klänningen har lämnat mitt bo. Det ögonblicket är blandat med känslor av lättnad, glädje, vemod, nervositet och till sist ett rogivande lugn.

Jag lägger lite av min själ i varje klänning jag syr/skapar..och jag vill naturligtvis att kunden ska vara helt nöjd med det hon beställt. Många lämnar mig en bild på hur klänningen ska se ut..gör ibland lite ändringar utifrån den. Sedan letar jag tyg..beställer, ritar mönster och sedan tråcklas det för provning. Det färdiga resultatet ska överensstämma med bilden och kundens önskningar..därav den lilla känsla av nervositet vid varje avsked.

Det har gått fantastiskt bra..denna början på min företagsstart. Roliga klänningar att sy..nöjda kunder och därav lämnar sig den bästa känslan av alla kvar efter leverans.

Ett rogivande lugn..en känsla av glädje därför att jag gjort någon annan glad med hjälp av mitt hantverk. Det fyller mig med harmoni..denna söndag.  • Comments(0)//blogg.ateljebelleepoque.se/#post17

Förväntningar..

Sömnad/designPosted by Susanne Thu, May 23, 2013 09:49:47
Slutet av maj..skolavslutningen närmar sig med stora kliv. Jämsides med att slutföra alla skolarbeten, måste tjejerna komma och prova sina studentklänningar också.

De flesta har lämnat en bild av sitt önskemål..detta året har det varit allt från medeltida klänningsmodeller till fluffiga rosa drömmar i chiffong.

Att skapa en klänning från en bild/tanke till färdig kreation kräver en bra dialog. Det gäller att hitta rätt tyger och sedan lyssna in hur kunden vill ha det.

Att ta studenten..att gifta sig..det är en viktig dag. Den dagen vill man känna sig extra fin och klänningen måste sitta bra och vara bekväm.

Det gäller som sömmerska att försöka göra sitt allra bästa att sätta sig in i hur kunden tänker och känner inför sin klänning.

Att få en bild..sedan rita mönster, leta material, klippa ut, tråckla, prova och sedan leverera en färdig kreation är ett ganska stort arbete. Jag blir engagerad i varje klänning..och när de väl lämnar min ateljé känns det som om en liten del av mig själv följer med. Efter några veckor landar det för det mesta ett litet vitt kuvert i min brevlåda. Innehållet är ett vackert foto från det event klänningen varit på.

Då känner jag mig nöjd..eftersom jag på mitt vis varit delaktig. Genom mina flinka fingar...och min stora passion för sömnad.

  • Comments(0)//blogg.ateljebelleepoque.se/#post16

Bland siden och spetsar..

Sömnad/designPosted by Susanne Sun, May 12, 2013 11:37:24
Maj månad och fullt upp med sömnad av bal- och brudklänningar.

Jag har fortfarande inte lyckats med att hitta en lämplig lokal. En lämpligt stor yta och förstås ett lämpligt pris per månad. Såhär i början av företagandet gäller det att bygga upp ateljén och det innebär mycket arbete, lite pengar och ett positivt, kreativt tänkande.

Så..pga det trängs nu alla juni månads modeller i min lya..och det är trångt här, men samtidigt lite mysigt. Jag har alla härliga tyger och spetsar i mitt synfält just hela tiden..och det är ju det jag älskar.

Modellerna är allt från 50-talets fluffiga tylldrömmar till den medeltida, lite tunga stilen. Det är inspirerande och kul, men samtidigt en utmaning. Att hitta de rätta tygerna är inte alltid så lätt. Här i Sverige är oftast butikernas utbud riktat efter modet för stunden..och det gäller ju inte min sömnad där kunderna vill ha efter det gamla.

Mycket tid har gått åt att leta material..men jag har lyckats ganska bra ändå. Importerat från USA..Kina för att få det som känns helt rätt. Nätet är fantastiskt på det viset.


Idag söndag..ca 3 veckor kvar till leverans. Nu en promenad och sedan dags att återgå till att skapa..bland siden och spetsar.  • Comments(1)//blogg.ateljebelleepoque.se/#post15

Mot våren...

Tankar och funderingarPosted by Susanne Tue, April 16, 2013 23:30:54
..och mot en hektiskt bal och brudsäsong.


Jag startade mitt företag i slutet av februari, därmed fick mycket hårt arbete och dolda visioner se dagens ljus. Hemsidan blev färdig, modellerna fick liv, bokföringsprogrammet blev installerat, tygerna beställda och jag fick äntligen se ett resultat på all min möda.

Min planering har varit långsiktig, en förhoppning att beställningar ska ramla in i en stadig takt i framtiden. För att komma dit krävs marknadsföring..vilket skulle bli nästa steg.

Denna början i företagandet har varit fantastiskt på många vis..ett av de mest positiva sakerna är att jobben har strömmat in helt utan att jag gjort någon ansträngning. Det har liksom gått av sig själv..det är helt över förväntan.


Hemsidans existens har spridit sig ut i cybern och nått utanför stadsgränsen. Många har besökt den, många har kontaktat mig via mail och telefon. Vissa har varit nyfikna på det jag gör..vissa har varit intresserade av att beställa..andra har helt enkelt bara velat höra av sig och heja på. Det har varit otroligt kul, glädjande och gett mig en extra knuff framåt.


Nu 2 månader efter starten..har jag fullt upp med beställningar på bal och brudklänningar. Ateljén är fulltecknad fram till mitten av juni. Klänningarna som ska sys är speciella var och en. Modellerna är allt från medeltiden fram till fluffigt 50-tal.

Jag kan bara säja..just love this!!!  • Comments(0)//blogg.ateljebelleepoque.se/#post14

Våren på väg..skolavslutning i sikte och därmed balklänningarnas tid.

Sömnad/designPosted by Susanne Sat, March 23, 2013 13:39:24

Mars månad..fortfarande bitande kallt. Men trots det har många unga kvinnor våren i sikte och därmed sin student. Det innebär kreativt arbete för mig och min lilla syateljé.

Det här året är de önskade modellerna lite mer annorlunda än tidigare. Jag har sytt så många balklänningar att jag inte ens minns antalet..men vet att det för det mesta handlat om färglada, fluffiga klänningar. De flesta vill förstås vara prinsessa för en dag.

I år ser det lite annorlunda ut. Bilderna och önskemålen är mer personliga, och tjejerna vågar ta ut svängarna lite mer. Självklart tycker jag det är en kul utmaning och tillsammans gör vi en kreativ resa som ska göra varje ung tjej till balens mittpunkt. Det är de värda efter allt sitt slit i skolan.

  • Comments(0)//blogg.ateljebelleepoque.se/#post13

Mitt idéella arbete.

Sömnad/designPosted by Susanne Sat, March 16, 2013 10:21:23
Jämsides med mitt stora intresse för sömnad, finns ett stort engagemang i människor/djur rätt. Jag stödjer de organisationer jag tycker gör ett bra arbete för de nödställda i världen. En månadsavgift som dras från kontot varje månad.


Jag har alltid haft en önskan att kunna göra mer än så..en vilja att kunna bidra med något rent praktiskt. I min tankevärld kan alla göra något..stort som litet. Även det lilla leder till en bättre tillvaro för de som behöver det.


Jag brinner för en organisation som hjälper nödställda hundar i Rumänien. HUNDHJÄLPEN..en organisation som arbetar på plats för att lösa de problem som där finns. Människorna där har byggt upp ett hägn..med det som behövs. Kunnig personal som arbetar idéellt..de gör ett helt fantastiskt arbete.


I slutet av 2012..tog jag kontakt med denna organisation och erbjöd min hjälp. Jag kan sy..och ville därmed bidra med det jag kan. Hundarna bor ute i kojor i ett hägn och fryser därmed under den kalla årstiden. Jag gjorde en insamling av material..och började sy hundtäcken i olika storlekar. De sändes sedan vidare till Stockholm..och vidare till Rumänien. Jag har nu en etablerad kontakt..och ska fortsätta med detta arbetet så länge det finns hundar kvar som fryser.


Här nedan ser ni ett par foton jag fått från Hundhjälpen. Ett bevis på att alla kan vi göra något för någon annan..litet som stor.  • Comments(0)//blogg.ateljebelleepoque.se/#post12

En försenad "Alla hjärtans dagklänning".

Sömnad/designPosted by Susanne Thu, February 28, 2013 20:20:57
Snart är det slut på februari månad och med det har "Alla hjärtans dag" passerat. Kvar efter den dagen fanns en önskan om att skrädda en röd klänning. Tyget fanns där i travarna av nybeställda tyger, som bara väntar på att få bli någons önskeplagg.


För en gångs skull tog jag mina egna mått..funderade vilken modell jag ville ha. Eftersom jag sällan är på event..sällan är på tillställningar..tänkte jag vad jag skulle vilja ha på mig ifall så skulle ske.


Resultatet ser ni här nedan. En röd cocktailklännning som är två i en. Kan användas med eller utan skört. Tänk er att man skrider in i en lyxig restaurang..röd klänning..röd mun..svarta klackar..strumpor med söm och en liten hatt. Vid bordet blir man serverad en härlig martini..och där kan man bara njuta av stunden.

Kanske sker det nästa alla hjärtans dag..varför inte unna sig själv den stunden.  • Comments(2)//blogg.ateljebelleepoque.se/#post11

Äntligen!!

Tankar och funderingarPosted by Susanne Wed, February 06, 2013 22:06:52
Idag kom kuvertet. I det innehållet jag längtat efter de två sista åren. Äntligen har den här tidens vedermödor gett ett konkret resultat. Två år av idéer, tankar, arbete och planering har idag resulterat i mitt efterlängtade registreringsbevis hos Skatteverket. Jag är nu äntligen registrerad som enskild näringsidkare..min idé och dröm är nu verklighet.

Atelje Belle Epoque, min syateljé finns på riktigt.


På måndag är min hemsida www.ateljebelleepoque.se helt färdig och ska sedan trängas där i nätvärlden och göra sig en plats. Jag har lärt mig webdesign på egen hand, läst och pluggat. Frågat och misslyckats. Börjat om igen, envis som jag är.Jag har designat, sytt och fotograferat. Läst företagsekonomi och ägnat varje ledig minut åt planering. När jag på måndag låter mitt pekfinger klicka på ikonen "publicera", börjar också en ny epok i mitt liv.


Jag brukar säja..att livet är inte E-18. Livet har definitivt inte varit enkelt på något vis, fullt av prövningar och svårigheter. Många gånger helt omöjligt svårt och obegripligt.

Under alla år som ensamstående, under alla år i en destruktiv relation, under alla år av det ansvar ens val ålägger oss att ta..gäller det att hålla liv i sina drömmar.

Jag har gjort det.Min dröm under alla dessa år har varit att börja om där jag slutade en gång för länge..länge sedan. Nu är jag här..nu är det dags. Nu har min dröm blivit en del av min verklighet. Min ateljé har återuppstått, men i ny skepnad.

Och..jag välkomnar den samtidigt som mitt hjärta slår ett extra slag.

Jag är lycklig, kreativ och stark.


  • Comments(1)//blogg.ateljebelleepoque.se/#post10

Lite nya alster..

HemsidanPosted by Susanne Sun, January 13, 2013 22:45:22
Fantasin flödar..tiden är för knapp..och utrymmet i min konstnärslya krynper. Men fantastiskt roligt är det att mitt företag börjar ta form. Så många ideér..designer som vill få komma fram i ljuset smiley.

  • Comments(0)//blogg.ateljebelleepoque.se/#post9

På väg till Stockholm...

Sömnad/designPosted by Susanne Sun, January 13, 2013 22:29:39

Idag lämnade de Karlskoga för att bosätta sig i Stockholm. Jag har skräddat tre klänningar till en kvinna som älskar den gamla designen lika mycket som jag själv gör. Jag hoppas att de ska emottas positivt och får vara med om många roliga event. Förhoppningsvis kanske de ge min ateljé en bra början i sin nytillkomna existens smiley.

Två av klänningarna är sydda efter originalmönster från 50-talet. Den gula bomullsklänningen samt den mörklblåa klänningen i taft/sammet. Den lilla ljusblå cocktailklänningen har jag designat själv. Den är sydd i satin/spets och har ett löstagbart skört (överkjol) i tyll/satin. Voila..cest ca..så har man två klänningar i en.

Ska bli spännande att se om mina "bebisar" trivs med storstadslivet. Jag avundas dom litegrann..hade gärna följt med smiley.

  • Comments(0)//blogg.ateljebelleepoque.se/#post8
Next »